Hírlevelek

Új utak a publikálásban - Hírlevél

1. szám:

Hogyan érhetné el, hogy többen hivatkozzák cikkeit?
Szeretné, ha a publikációit ...

  indexelné a Google is?
  egy helyen, állandó linkkel el lehetne érni?
  ha nem kellene CD-n, DVD-n, pendrive-on, stb. őrizgetnie? tovább »

 

2. szám: Open access

Az open access (röviden OA) nyílt hozzáférésű szakirodalmat jelent, amely digitalizált, online és ingyenes. Ami az OA-t lehetővé teszi, az az Internet, ill. a szerző vagy a copyright-birtokos beleegyezése. tovább »

 

3. szám: Open access folyóiratok

Miben térnek el az open acces folyóiratok a hagyományos folyóiratoktól? Ki finanszírozza megjelentetésüket? Hol érhetők el a legkönnyebben? tovább »

 

4. szám: Repozitóriumok

A repozitórium egyetemeken és kutatási intézményekben működő dokumentumszerver, amely tudományos anyagok archiválására és világszerte díjmentes hozzáférhetővé tételére szolgál. tovább »

 

5. szám: Repozitóriumok előnyei, szerzői felelősség

Az intézményi repozitóriumok teljességre törekvően megőrzik és elérhetővé teszik adott intézmény kutatási eredményeit, tudományos teljesítményét. Azzal, hogy a szerzők cikkeik, tanulmányaik egy példányát elhelyezik az intézményük által fenntartott nyílt hozzáférésű repozitóriumban, bárki számára hozzáférhetővé teszik azokat olyan keresőszolgáltatások révén, mint a Google, Yahoo! stb. tovább »

 

6. szám: Open access a Miskolci Egyetemen

A Miskolci Egyetem közleményeinek keretében megjelenő kiadványok szabadon elérhetőek az interneten. Vannak olyan folyóiratok, amelyek saját honlappal rendelkeznek, a többi elérhető a MATARKA adatbázison keresztül. Az open access-mozgalomhoz kapcsolódva intézményi repozitórium 2006-tól működik az egyetemen Miskolci Egyetem Digitális Raktár és Adattár (MIDRA) néven - az egyetemi könyvtár fenntartásában. tovább »

 

7. szám: A MIDRA gyűjteményei

Az egyetemen született kutatási eredmények összegyűjtése, ezek egységes bemutatása, egy pontról való elérhetőségének biztosítása mellett a MIDRA mint intézményi repozitórium helyet ad egyéb, az egyetem életével, történetével kapcsolatos, illetve az oktatás során keletkezett anyagoknak is. tovább »

 

8. szám: A MIDRA használata

A MIDRA kilenc gyűjteménye olyan egységes adatbázist takar, amely lehetővé teszi a bibliográfiai adatokban és a dokumentumok teljes szövegében történő keresést egyaránt. A kutatást le lehet szűkíteni egy gyűjteményre is, ilyenkor többféle, csak az adott állományrészre jellemző keresőszempontból lehet választani. Az anyagok elhelyezéséhez nem szükséges regisztráció, az adatbevitel a http://midra.uni-miskolc.hu/ oldalon a Feltöltés menüpontra kattintva indítható. tovább »

Kapcsolódó linkek

MIDRA
(Miskolci Egyetem Digitális Raktár és Adattár)

Open Acces

Open Acces folyóiratok
(DOAJ - Directory of Open Access Journals)

Open Access Repozitóriumok Könyvtára
(The Directory of Open Access Repositories openDOAR)

RoMEO honlap
(Nemzetközi és néhány magyar kiadó engedélyezési politikájáról.)