Rendezvényeink

2016. május 3. eMElő kör 2. – Kötetlen beszélgetés a Kancellárral

Az eMElő kör második vendége Dr. Deák Csaba, egyetemünk kancellárja volt. Az Életünk fontos kérdései és a megélt világ című rendhagyó beszélgetéssorozat ismét kiváló alkalmat teremtett egyetemünk polgárai kötetlen találkozására, egymás megismerésére.

Május 3-án Dr. Deák Csaba kancellárral beszélgetett Dr. Pankucsi Márta jogász-szociológus, a Szociológiai Intézet oktatója.

A beszélgetés során megtudhattuk, mit jelent kancellár úrnak Miskolc, megismerhettük a Miskolci Egyetem iránti szoros kötődését. Miért vezetett vissza mindig az útja Miskolcra? Miért töretlen a lelkesedése már évtizedek óta Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelye iránt? Milyen érzés volt egyik pillanatban az egyetemi gólyabálon pár száz ember előtt, a következőben már az EFOTT-on több ezer fiatal előtt fellépni zenekara frontembereként? Miért ajánlja a budapestieknek is Miskolcot? Ilyen és hasonló témákat érintett az eMElő kör második beszélgetése.

A rendezvényen készült képek ide kattintva tekinthetőek meg.

2016. április 28. German Bernardo, spanyol bűvész műsora

Fényképek

2016. április 26. Cseh Tamás klub: Mindig csak tangó

Fotók

2016. április 14. Könyvtárosok világnapja

Fényképek

2016. április 11. Énekelt versek közt az Egyetemi Könyvtárban

A költészet napjára emlékeztünk Czabányi Attilával.

Fényképek

2016. március 30. Keszi Bálint: Banánrevolver (könyvbemutató)

„Keszi Bálint 25 éves, a Miskolci Egyetem BTK szociológus hallgatója. Legújabb kötetében verseit és novelláit is olvashatjuk, amelyekből néhány felolvasásra is került a könyvbemutatón. Szép számmal gyűltünk össze az egyetemi könyvtárban, hogy megismerhessük Bálint gondolatait és tapasztalatait a könyvkiadással kapcsolatban. Dr. Szabó-Tóth Kinga, a Miskolci Egyetem Szociológia tanszékének igazgatója volt a moderátor, aki – mint kiderült – Bálint összes művét olvasta már, így az est során saját kedvenceit is kiemelte hallgatója munkái közül. Kérdéseivel az első szárnypróbálgatásoktól kezdve, a Banánrevolvert megelőző műveiről is alaposan kifaggatta a fiatal írót, mielőtt rátért volna az aktuális műre. Két megzenésített verset is hallhattunk Bátori Miklóstól, az MDC zenekar frontemberétől, aki bátorkodott itt-ott kicsit át is írni a műveket, hogy beleilleszkedjenek a dallamba. Dalait a közönség örömmel fogadta, és Bálint is roppant büszke volt a hangzásra. Beleláthattunk a már kívülről is nagyon izgalmasnak kinéző könyv tartalmába és háttértörténetébe.
Bálinttól azt is megtudtuk, hogy a borítóját testvére, Keszi Dániel tervezte, amire szintén nagyon büszke. Megjegyeznénk, hogy van is oka rá, mert mind a cím, mind pedig a kinézet nagyon egyedi és figyelemfelkeltő, és ez is a célja, mint a szerzőtől megtudtuk. Bálint a könyvkiadás rejtelmeibe is bevezetett minket, amiről most is azt tudtuk meg, amit általában tapasztalhatunk, hogy elég költséges mulatság. A Banánrevolver az Underground magánkiadónál jelent meg, és már a Líra könyvesboltokban is kapható. Bálint elmondása szerint, már többen is jelezték ezt neki, de még nem volt bátorsága saját szemével megbizonyosodni róla. Ezelőtt Pesten is bemutatta legújabb művét, és ott is nagy érdeklődéssel fogadták őt. Jelenleg a könyve marketingjén dolgozik, így remélve a még nagyobb ismeretséget. A kedves hallgatóság pedig a bemutató után hosszú sorba rendeződve várta, hogy vehessen egy példányt magának Bálint művéből, amelyet ő nemcsak, hogy dedikált, de még egy önarcképes bélyeget is adott a könyvekhez.
Nagyon jó hangulatban telt a könyvbemutató, jól szervezett és színes volt, sütött belőle a fiatal, bár már viszonylag tapasztalt író pezsgése. Úgy tűnik, a Miskolci Egyetem nagyon sok lelkes írópalántát termel, és mindegyikre egyformán büszkék is lehetünk. Akinek felkeltette az érdeklődését Bálint új könyve, kérjük, támogassa őt egy példány megvásárlásával, hogy további kötetötleteit is megvalósíthassa és megjelentethesse a jövőben!" [Szerző: Tóth Evelin. Forrás: MEgazin, 2016. április, p. 16.]

Fényképek

 

2016. március 22. eMElő kör 1. – Rendhagyó beszélgetés a Rektorral

Az Egyetemi Könyvtár megújulásának részeként megalakult a Miskolci Egyetem Létértelmező Köre: az eMElő. A Kör célja, hogy alkalmat biztosítson az egyetemi polgárok kötetlen találkozásaira, egymás jobb megismerésére, az Egyetem és a város közötti kapcsolat erősítésére.

Március 22-én Prof. Dr. Torma András rektorral beszélgetett dr. Pankucsi Márta jogász-szociológus, a Szociológiai Intézet oktatója.

Mindenki ismeri az egyetem rektorát. De ki ismeri személyesen Torma Andrást? Tudjuk, hogy mit jelent neki szülőhelye: Nagykálló? Milyennek látta az egyetemet szegedi egyetemistaként? Továbbá miért éppen Miskolcra esett a választás? Szerinte merre tart az emberiség? Specializálódott szakbarbárok magányosan élő, boldogtalan tömegévé válunk, vagy összehangoljuk tudásainkat, és a jobb, boldogabb emberi élet szolgálatába állítjuk? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről esett szó az eMElő kör első alkalommal megrendezett eseményén.

A rendezvényen készült fényképek ide kattintva tekinthetőek meg.

2016. február 29. Farkasszélben – Éltető Lélek Irodalmi Kör
Az Éltető Lélek Irodalmi Kör műsorával a Don hőseire emlékeztünk.

n
K